No Country For Old Men

no_country_for_old_men_ver3.jpg

Силно акламираният филм на братя Коен, с куп номинации за Оскар (май осем). Аз честно казано не знам какво да мисля за този филм. От една страна, много ми хареса, особено в някои моменти, които са адски добре изпипани, но от друга, след началото на финалните надписите почуствах нещо недовършено.

Всъщност това чувство се появи някъде към средата, когато осъзнах, че аз изобщо не мога да разбера чий го дири героя на Уди Харелсън в този филм, изскочил ей така от нищото и изчезнал, без да направи каквото и да е било смислено нещо. Явно идеята е да му фигурира името на плаката и в imdb.

Същото почти е усещането ми и за Луелин Мос (Josh Brolin) и шериф Ед Том Бел (Tommy Lee Jones), някак си като че ли от прекалено очакване поне един от двамата да се отличи с нещо, така че двучасовото препускане да има някакъв смисъл извън този за неизбежното зло, което винаги те застига.

А неизбежното зло, Антон Шигур (Javier Bardem) е една идея по-човешки от първия Терминатор, само с малко повече изобретателност при убийствата. И въпреки че братя Коен, от това което четох, са се опитали да избягнат точно това сравнение, то неизбежно се набива.

Не знам, може би идеята е всички тези лутащи се и гонещи се герои да са като в театър на сенките, без 100 процентова плътност, може би трябва да се прочете книгата или да се види пак, но нещо ми куца.

Във всеки случай, No Country for Old Men си заслужава гледането.

А като заговорихме за оскари, Michael Clayton е най-досадния филм, който съм гледала напоследък, и нито Тилда Суинтън, нито никой не може да го спаси.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на разни. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to No Country For Old Men

 1. Сашо каза:

  Определено си заслужава гледането заради добрите актоьори, ама чак 8 номинации за Оскар… Доста са му в повече. Развръзката куца отвсякъде, а и не мога да разбера защо трябва да има толкова ужасно много кръв.

  И Michael Clayton и на мен ми е бая досаден. :)

 2. nervousshark каза:

  Куца тоя филм, определено. Не знам защо чак толкова го превъзнасят, но всичко си има някаква причина :)

 3. Антония каза:

  Според мен No Country for Old Men е превъзнасян, защото като режисура, операторска работа и прочие сложни кинематографични думи е перфектен. Виж като сюжет/сценарий…

  Аз лично бях зашеметена от филма – адски ми хареса направата му. Освен това ужасно се подразних от мачизма от една страна и примирението от друга. Което май означава, че е добър, след като е успял да предизвика цяла буря от разнородни/противоположни чувства у зрителите си :)

 4. nervousshark каза:

  Добър е безспорно, особено в това което казваш, но дупките в сюжета и характерите направо развалят цялата работа.

 5. Антония каза:

  Братя Коен се кълнат, че са използвали текста от книгата едно към едно, без да променят нищичко, дори една дума в диалога. Което ме наведе на мисълта, че книгата не струва :lol:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s