Защо Путин вън?

Чудесно изказана позиция по повод посещението на В. Путин в България в блога на Радан Кънев„PUTIN GO HOME“ или моите мотиви за участие в протестите.

Ще си позволя да цитирам част от постинга, надявам се да не е проблем: „… Първо, не обичам постоянното разграничаване на „политически“ и „граждански“ организаци. Политическата партия е гражданска организация par excellence или … поне би трябвало да бъде. Няма никакво значение дали е на власт или в опозиция, парламентарна или представена само в общинския съвет на Павликени.

Второ, подобно поведение може да не е обичайно в политическата практика, но аз твърдя, че нищо обичайно няма в начина, по който българското правителство се слага на Путинова Русия. Ситуацията с предаването на български суверенитет на Русия е извънредна и малко по-радикални обществени действия са повече от оправдани.

Трето, имаме всички основания да твърдим, че Путин е безогледен диктатор и посрещането му с почести в демократична европейска държава е унизително за всеки демократ. Повече критичност към чуждите диктатори в миналото би спестила много дертове на демократичните държави. И ние знаем това като пострадали от прекомерна толерантност и тактичност към дикатоторите на ХХ век… Никакви причини да повтаряме чужди грехове.

Четвърто и най-важно. Без всякакво съмнение, протестът „Путин Вън“ е насочен преди всичко не срещу пренеприятната личност на Владимир Владимирович, а срещу неговите български лакеи – управниците от тройната коалиция и техния патрон Гоце Първанов…“

И тук има хора, които не могат да си позволят да толерират личности като Путин – безогледни диктатори, които мачкат човешките права с ценатата на много човешки животи, участват в корупционни схеми за милиарди и си позволяват да размахват пръст на суверенни демократични държави.

Същите хора не могат да се примирят със статуквото в България, което придоби най-яркия си израз с тройната коалиция, триглаво превъплащение на ДС плюс лицето Б.Б, които дърпат държавата назад към съветско-азиатските практики и я правят невъзможна за живеене за тези, които не искат да са част от корупцията, мърсотията, обръчите и куп други неща.

Тези хора искат и ще протестират, колкото и малко да са, въпреки че това става нов повод за подмяна на общественото мнение (ама това е чужд държавен глава, как може така) и трансформиране на един нормален акт на недоволство и протест в почти престъпна и ужасно невъзпитана постъпка. Добри са, спор няма, все пак предметът „Пропаганда и дезинформация“ е бил част от плана на някои учебни заведения.

Информация за часове и места на протестите има при Радан.

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика. Запазване в отметки на връзката.

15 Responses to Защо Путин вън?

 1. placid каза:

  шарк, изненадан съм, че подкрепяш тези ялови протести. те по-скоро доказват че наистина сме кухи магарета и леки жени, несподобни сме да извличаме изгода нито от старите си „връзки“, нито от новите си „приятели“, отколкото да покажат ясна позиция относно нещо.
  изобщо, прави адски лошо впечатление враждебното отношение към Путин, Русия, отрицателното отношение към хората свързани с ДС (за мен би било чест ако бъда вербуван, за да служа на държавата), неуважението към Президента (хубав – лош, наш си е).
  от това, което казах сигурно си личат по-скоро левите ми убеждения, но това не ме прави сляп за това, което се случва в Б-я, нито бих тръгнал с развят червен байряк. слаби сме, защото сме разединени и глупави. това е положението.

 2. Димитър каза:

  „за мен би било чест ако бъда вербуван, за да служа на държавата“ – вербуваните не служеха на държавата, а на БКП, която еднолично управляваше България 45 години. А поради „комунистическия интернационализъм“ служеха и на КПСС и КГБ. Най-големите „геройства“ на ДС са убийството на Георги Марков, контрабандата на каптагон и кражбите на технологии.

 3. placid каза:

  димитър (пиша ти името с малка буква, нарочно), тинтири-минтири, тралала, звучиш като латерна.

 4. ntpavlov каза:

  А ти звучиш като 12 годишен

 5. Nikola каза:

  Placid, приятелю, вие вероятно просто искате да провокирате публиката и да видите какво ще стане. Лошо няма. И все пак ако сте сериозен, нека кажа:
  1)Мисля че малко хора в България имат лошо отношение към Русия, но доста хора не харесват дикатурата, която Путин олицетворява.
  2)Има разлика между страна и държава. Да служиш на държавата, значи да служиш на властта. Ако вие бихте се гордял да служите на комунистическата власт (т.е. да доносничите срещу колегите си и съседите си), то по-добре си купете еднопосочен билет за Беларус. Там ще служите по-добре.
  3)Президентът не си е „наш“. Той е „ваш“. Аз не съм гласувал за него и отказвам да го припозная като свой. Не защото е от БСП, а защото е „служил на държавата“ по гореспоменатия начин и защото вчера не се държа като достоен държавен глава.
  4)Не успяваме защото сме разединени, но е по-добре да сме разединени, отколкото обединени от глупава кауза. Като примерно това да лъжем подметките на един диктатор.

 6. nervousshark каза:

  Placid, не мога да се съглася с теб. Не мога да толерирам азиатско-съветски деспот, не мога да приема президент-доносник, изобщо с много неща не мога да се примиря. Ти имаш право на мнение, но се замисли дали нещата не са малко по-различни.
  А колкото до левите и десните убеждения – нещата у нас отдавна не са такива, каквито са наречени.

 7. stranger каза:

  Иска ми се да цитирам Коритаров, който, разговаряйки с Костов вчера, каза следното- когато Тони Блеър е бил тук – и е говорил в Аулата на СУ, е имало хора с протестни плакати. Вдигнали са ги, изразили са това, за което са отишли, а той, след като търпеливо ги е изчакал е казал / цитирам по памет/:“ В една демократична държава различното мнение е нещо нормално и се радвам, че в България хората могат да го изразят свободно. А сега, моля, позволете ми да започна свието експозе.“ След което протестиращите са напуснали залата мирно и тихо.

  А личноро ми мнение е ,че русофилските наслагвания в много от българите очевидно са изключително силно вкоренени и никой обективен фактор не би могъл да ги промени..

 8. nervousshark каза:

  Аз харесвам много руски неща и определено не бих се определила като русофоб, но не си и падам по руската имперска политика и особено по Путин, да се повторя. Както не си падам по Буш, но това не може да ме накара да не обичам американските книги, музика и тн.т. Хората правят тюрлю гювеч от политика и любов, както казваше Макензен във „Фильо и Макензен“ (книгата, не филма), а в главите им цари пълна каша. Заради Цой не мога да обичам Путин и това си е.

 9. stranger каза:

  Мнението ми не е обвързано от не/ харесването на руски или американски неща, а по – скоро от това, че всеки има право на избор и мнение, за да може да се самоопредели като някакъв „фил“ или „фоб“.
  Да бъдем русофили в политическите си убеждения е било насилствено и продължително вкоренявано.
  Аз не одобрявам начина, по който българските политици посрещат Путин.
  Но пък не съм изненадана – те, ако могат да се наведат и да ги минат всички отзад, пак ще са доволни…и ще си вярват

 10. Димитър каза:

  Като спомена Цой – какви ли щяха да са сега той и Воев – понякога ме мъчи тоя въпрос. Щото Васо Гюров ме разочарова миналата година.

 11. nervousshark каза:

  И мен, честно казано. Понякога, колкото и жестоко да звучи, си мисля че такива хора трябва да си отиват, когато са в зенита си. наче шансът да станат продажни халтураджии е много голям.

 12. Цветаанка Владова каза:

  ПАРЕН КАША ДУХА,ПУТИН,ВЪН ОТ ТУКА! Подозирам политиците се изправят срещу наука и прогрес
  За да си обясним протестите и да не ги виним в консерватизъм трябва да приемем че винаги трябва да чуем и другата страна . Ако прочетем Архиви. . Затова са отворени. Да знаем, да преценим. Нашите управляващи тогава и днешни и опозиция … да не ругаем. ПРЕДВАРИТЕЛНО заставам зад голата истина българска :… от стенограми на ЦК на БКП,. Четем: въпроси на Живков преди срещата с Горбачов.от 18 юни 1985 г. се опитва да отвори очите на съветския ръководител за тежкото икономическо положение, в което са изпаднали страните от соцлагера, пита:
  – Как стана така, че десетилетия наред капиталистическият строй ни изпреварва?
  – Не е вярно, че капитализмът сега преживява криза. Напротив, капиталистическата система е стабилизирана повече от всякога.
  – Нашата политическа система е закостеняла… Ние тъпчем на едно и също място.
  – Понастоящем комплексът от партийни и държавни институции и техният апарат е толкова огромен и централизиран, толкова тежък и тромав, че отнема повече разходи…, отколкото социализмът може да си позволи… Тази група се изправя срещу всяка промяна, в това число и срещу науката и техническия прогрес.
  – Не е ли парадоксално, че нашите научни постижения се усвояват и внедряват много по-бързо в капиталистическите страни?
  – В рамките на СИВ трудно се появяват нови неща, а това, което се появява, погива.
  – Реалният социализъм постепенно започва да губи своята привлекателност.
  – Не бива да ставаме жертва на собствената си пропаганда, на собствения си печат, радио и телевизия.
  Горбачов ИЗРАЗЯВА ГРУБО НЕСЪГЛАСИЕ , че е дълбоко заблуден и че социализмът, както никога дотогава, е много по-силен от капитализма и рано или късно ще го победи. И че поведението на Тодор Живков е пораженческо, а социализмът е най-прогресивният обществен строй и „не ни предстои нищо друго, освен да продължим да изграждаме социализма с човешки образ“. По-нататък той го укорява:
  че Живков иска да ликвидира БКП. само 15 години след погребването на социализма, при това от него в речта му, изнесена в Американския университет на турската столица Анкара, Горбачов говори точно обратното на това, за което обвинява Живков.
  Цитирам: „Моята цел в живота беше унищожаването на комунизма – непоносимата диктатура над народа. Спор се е водил между Тодор Живков и Горбачов след посещението през 1986 г. в Китай. Във вилата на ЦК на КПСС Живков споделя впечатленията си: „Пазарният механизъм, който ККП под ръководството на Дън Сяопин провежда, беше заангажирал вниманието ми…“. Накрая вметнал: „Нашето посолство има сведение, че китайското ръководство си е поставило задача през следващия век Китай да бъде най-великата държава.“ (Нещо, което се оказа вярно!)
  Горбачов грубо го прекъсва, но Живков му възразява: „Слушайте, другарю Горбачов, над 1 милиард хора са задоволени. Пазар има. Самият този факт трябва да ни накара да почувстваме новото, което се създава в Китай, и то в резултат на пазарния механизъм. Разбирате ли, милиарден Китай има реален пазар!“ След тази реплика Горбачов нервно прекъснал срещата. Знаем историята,как той какво подписа и света дружбата му със САЩ слиса. След години пак се обръща :
  „Вие (САЩ) боледувате от страшна болест, по-лоша от СПИН. Вие искате да натрапите на целия свят своя начин на живот… Вие искате да вкарате в Русия демокрация от американски стил. Това няма да стане.“
  От написаното по-горе се вижда, че Горбачов е непоследователно лице Накрая „другарят Горбачов“ завършва: „Пътят на човечеството към истинска свобода ще бъде дълъг, но успешен. Целият свят трябва да се отърве от комунизма.“
  Смятам, българите са достатъчно интелигентни, за да разберат и сами да направят изводи за правотата на действията и на Тодор Живков, за натискът който е търпял от кремълския Бин Ладен. .
  От стенограмите могат да се извадят още десетки парадокси и тези са достатъчни, за да се разбере докъде може да стигнат човешката безпринципност и кариеристично падение, когато имаш безконтролна власт. Ако в заблуда сме живели милиони от бившия социалистически лагер, включително и ние, българите, то е и от непреодолимата тогава ( сега не!?! репресия на големите сили. Затова оправдавам политиците ни и Фердинанд поискали да разтегнат България в граници на някогашната империя Велика България. Целта оправдава средствата Вече България може да стане пак империя като „ИМПЕРИЯ НА ЕНЕРГЕТИКАТА!” Тя не от набързо набрани „политици” се управлява, а от професионалисти- техници Да не се политизира!
  Ако ме подозирате за моята цел ПРИЗНАВАМ ПОДОЗИРАМ ЧЕ В ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА СЪС СОЦ НЕДОСТАТЪЦИ вървим. Политическата ни класа се изправя срещу науката и техническия прогрес.
  Защото проектите Козлодуй, нефто и газопроводи са ПРЕДИ ВСИЧКО ТЕХНИКА, с която стъпва най висшата на времето ни цивилизация. Прилича на страна от ЕС. Издигане в прогреса на човечеството. Има още архиви за отваряне… АЕЦ Белене бе почти построен. „Демократи” с протести спряха строежа и отвориха пътя „Козлодуй „да е унищожен . Искаха да се затвори „Свилоза” Да, тя е по руски проекти, но със западноевропейски и пречиствателни съоръжения и японски линии. Подозирам, че сега искат да спрат пак АЕЦ Белене Непрекъснато търсят гафове за предсрочни избори да е добре за тях, Не всеки протест е с полза за България.

 13. Цветаанка Владова каза:

  Няма нужда да обичате Путин! Обичайте България. Някой предлага ли да построи нещо ново и по голямо и добро? При югославската криза колко загуби претърпяхме. Не по вина на Русия. Нито нашите управници можаха нещо да изкопчат като компенсация, а само ултиматуми и сега не е ли лудост да спрем проекти. Нека се
  протестира, но с тази секира не може да се върви напред. Не да се спира, което е така нужно за преодоляване трудностите от затваряне блокове в АЕЦ Преди години във ВИДИН кмет на СДС да строи мост.Къде е
  Не е ли опасно, да мислим за партийна изгода и да забравяме страната

 14. Цветаанка Владова каза:

  Не видях разлистване,да сложа портрет!
  Желая Ви успех и помъдряване
  Умният винаги ще излезе от положение, което мъдрият няма да допусне.

 15. nervousshark каза:

  Мерси за изчерпателните коментари!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s