Обръчи и ленти в културата

В броя си от 13.01.2008 вестник „Сега“ (автори „екип“) подхваща темата за корупцията в НИПК в частност и в Министерство на културата като цяло. В статията „Опасни връзки в културата“ е описан конкретен случай, с истинско име – инж. Кольо Колев, който е разтакаван от НИПК при казус с неизяснен статут на сграда, докато накрая му е посочен правилния консултант, който ще помогне за разрешаване на проблема – Илка Дишлиева, която, изненада, е съпруга на директора на института арх. Георги Угринов (когото ще ми стане навик да споменавам).

Този случай не е единичен, а хората и институциите са оплетени като свински черва – НИПК, фирма ЕКСА, която въпреки издънките си продължава да получава апетитни поръчки, Георги Угринов и съпругата му, Невяна Малчева, шеф на кабинета на министър Данаилов и нейният съпруг, също служител в ЕКСА. Изскача даже името на Манол Велев, които има интереси в туристическо-историческите комплекси във Варвара и Смолян (разбирай да опропастим тези две места). Екипът, провел разследването пропуска да спомене обаче близките връзки на Стефан Данаилов с Георги Угринов, чийто син, Антон Угринов е бил студент на министъра, от 25 годишен преподава в НАТФИЗ, а на 30 вече поставя като режисьор на сцената на Народния – „най-младия режисьор в афиша на НТ“.

Ясно е, че далаверите, поръчките и корупцията не могат да станат без знанието и протекциите на министъра, което едва ли е изненада за когото и да е било. Лошото е, че междувременно изчезват прекрасни паметници на културата, инвеститори и архитекти „започват диалог“ за реконструкцията на комплекс „България“ (последна информация от пресата), а според вътрешен човек рано или късно на същия комплекс ще му се случи това, което е замислено. Само малко да поутихне шума.

П.С. Докато пишех този пост в „Дневник“ излезе възмутена статия от Светлана Георгиева, касаеща обръчите от фирми около фонд Републиканска пътна инфраструктура. Там е още по-страшно и е чиста случайност, че никой не загина в началото на годината.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия. Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Обръчи и ленти в културата

 1. Радан каза:

  Поздрави

  Силен и верен постинг

 2. nervousshark каза:

  Благодаря.

 3. Точно затова Захари Стоянов създава чисто българската дума „шуробаджанащина“. Каква прозорливост, нали?

 4. nervousshark каза:

  Тези неща не са чужди никому, още преди българските въстания, просто в някои страни, нека не им даваме определения, липсва регулация и контрол.

 5. nervousshark каза:

  Радан – учили сме в един випуск в гимназията.

 6. Радан каза:

  Ха така:)

  Френската си е школа, няма съмнение.

  Драсни два реда на rmkanev@gmail.com

 7. Марин каза:

  nervousshark, не се връзвай 100% на това, което пише в. Сега (без автор).
  Там пише „идеята на инвеститора да потърси съвет от консултант“, т.е. Кольо Колев сам е решил да потърси Илка Дишлиева. Работата не се е получила и той (вероятно доста изнервен) е потърсил вестник Сега.
  Моля погледни снимката от в.Сега http://www.segabg.com/online/IMG/2856/0049-large.jpg и прецени сама, дали това е или не е паметник на културата.
  А относно шуробаджанащината съм напълно съгласен.

 8. Марин каза:

  nervousshark, не се връзвай 100% на това, което пише в. Сега (без автор).
  Там пише „идеята на инвеститора да потърси съвет от консултант“, т.е. Кольо Колев сам е решил да потърси Илка Дишлиева. Работата не се е получила и той (вероятно доста изнервен) е потърсил вестник Сега.
  Моля погледни снимката от в.Сега http://www.segabg.com/online/IMG/2856/0049-large.jpg и прецени сама, дали това е или не е паметник на културата.
  А относно шуробаджанащината съм напълно съгласен.

 9. nervousshark каза:

  Моята информация не е от „Сега“. Познавам тези хора от 30 години.

 10. ИВАН ХАДЖИЙСКИ каза:

  ТАЗИ НЕВЯНА МАЛЧЕВА Е ИЗПЕЧЕНА КРАДЛА, БЕШЕ ИЗГОНЕНА ЗА КРАЖБИ ОТ ОК НА ДКМС ОЩЕ КОГАТО РАБОТЕШЕ КАТО ШЕФ НА МЛАДЕЖКИЯ ДОМ В ГРАДА, ПОСЛЕ В ПОГРЕБАЛНОТО БЮРО И КАТО ЗАМ КМЕТ ОТ БКП В РУСЕ, СЕГА КРАДЕ ЗАЕДНО С МЪЖА СИ МАЛЧЕВ, ДЪЩЕРЯ СИ, ПОЛУГРАМОТНАТА РОСИ МАЛЧЕВА ЗЛАТКОВА, ОГРАБИЛА ТРУДОВЕТЕ НА ДВАМА КРАЕВЕДИ ОТ РУСЕ И БАЛЧИК, И ЗАЕДНО С БЕЗДАРНИЯ ХУДОЖНИК- КОМУНИСТ ИВАН ТОКАДЖИЕВ!

 11. nervousshark каза:

  Ако някой знае нещо, може да пише някъде – поне в блог.

 12. Шушу каза:

  А защо не погледнем ситуацията с фирма Екса и Антон Угринов от друга гледна точка. Не е ли възможно г-н Угринов да е талантлив млад човек, а екипът на фирмата да се състои от също такива талантливи млади хора!? Не е ли възможно Екса да печели толкова поръчки, защото се справя отлично с изпълнението на проектите!? Както е видно от сайта на фирмата, тя е специализирана и има дългогодишен опит в опазването и реставрацията на архитектурни паметници и определено има отношение към съхраняването на такива сгради и възвръщането им към нов живот с нови функции. Извод за това може да се направи от дългия списък с изпълнени реставрации на сгради паметници на културата, някои от които са: Парламента на Република България, Княжески дворец, Насърчителна банка АД – София, БНП Париба – София, централата на Хеброс банк в Пловдив, Банка Биохим на ул. “Иван Вазов” и ул. “Раковска”, София, клона на Булбанк на ул. “Калоян” София, Министерство на земеделието и горите, Българска академия на науките, Софийски нотариат, къщата-музей “Иван Вазов”, сградите на Булбанк в Русе и Варна, експонирането и реставрацията на римския амфитеатър “Арена ди Сердика” в центъра на София.
  Повечето от всички тези проекти са възложени от корпоративни или частни клиенти, дали добра оценка на възможностите на Екса в опазването на българските паметници на културата, видно и от препоръките и отзивите, публикувани в сайта на фирмата.

 13. nervousshark каза:

  Минутки за реклама :) Ще взема да ги таксувам.

 14. василева каза:

  ИВАН ТОКАДЖИЕВ, НЕВЯНА МАЛЧЕВА И АЛЕКСАНДЪР МАЛЧЕВ СЕ ОКТАЗАХА ИСТИНСКИ КРАДЦИ И ВРЕДИТЕЛИ В БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА. ДАНО СТЕФАН ДАНАИЛОВ, КОЙТО НЕХАЕ ЗА МИНИСТЕРСТВОТО, НАЙ- СЕТНЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТЕЗИ ТРИМАТА МОШЕНИЦИ ГО ПРОВАЛЯТ!

 15. Иван Хаджийски каза:

  крадлата невяна малчева е добре известна на русенци, които не искат да я видят! дъщеря на ятак- простак, тя завърши рабфак и с бкп стана
  шеф на младежкия дом, който ограби, оттам я изгониха, после отиде в погребалното бюро на русе и там крадеше, след това като слугиня на ламбо се вмъкна в НС, после започна да дерибейства в Министерството на културата и да краде заедно с мъжа си, балетиста Ал Малчев и дъщеря си Росица Златкова- Малчева. Изобщо, престъпна фамилия, направо за затвора!

 16. Павлов каза:

  Невяна Малчева и Иван Токаджиев съсипаха напълно Русенската опера, като я оставиха в ръцете на крадеца – псевдоимпресарио, бившия тенор Иван Кюркчиев и бездарния малък диригент Найден Тодоров, едно вечно ухилено злобно и некадърно джудже- масонче, което няма дори нормална диплома за диригент.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.