„Ами ако…“ в Капитал

zx350_410453.jpg

„Ежедневие“, Текла Алексиева, през „Капитал“

Сравнително забавна статия в „Капитал“ (след една седмица успях да я прочета, почивните дни действат толкова деморализиращо) – „Ами ако…“ социализмът беше оцелял. Интересни предположения, добре че не се докарахме дотам, но и на мен би ми било много интересно някой да напише книга, чието действие се развива през 2008, в условията на победил развит социализъм. Въпреки че май такава вече е написана – „1984“. Но може да се пофантазира по темата.

Не знам кой е подбрал обаче илюстрацията – „Ежедневие“ на Текла Алексиева, любимия илюстратор от библиотека „Галактика“. Успя да ме върне много назад, с донякъде приятна нега. Защото добро или лошо, това беше моето детство. На задната седалка на жигулата (това на картината май е волга), грейпфрут и златен портокал в еднолитрови стъклени бутилки, и новите квартали, където понякога ходехме на гости, с високите блокове които ми изглеждаха като небостъргачи от филмите.

А за Текла Алексиева пише нещо много интересно в БГ-Фантастика: „За първите ѝ корици (на библиотека „Галактика“, бел. моя) член на редколегията казва: „Другари, ще ги излежаваме в затвора тези корици! Та те толкова приличат на евтините булевардни книжлета, дето висят закачени на щипки пред западните книжарници!“. Общо-взето някои от книгите от тази поредица, издадени вероятно по конюнктурни причини си заслужават само заради нейните корици. Дори „Тежестта на скафандъра“ на Любен Дилов изглежда привлекатлна.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, литература. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.