Краят на зала „България“

Едва снощи, на концерта на Сусана Бака разбрах, че мегаломанския проект на някакви си “Би Ти Девелопмент Сървисиз” ЕАД (явно дъщерна фирма на каквото сега представлява Мултигруп) ще доведе не до реконструкция на съществуващия комплекс, а до разрушаване на хотела и на зала „България“, като на тяхно място ще се издигне някакъв мол, който напълно ще загрози едно от малкото останали красиви места в София, незасегнато нито от мегаломанските сталинистки мании, нито от пост-комунистическата мания за строителство.

След като вече разрушиха редица паметници на културата, които придаваха на родния ми град европейски облик, явно е дошъл ред и на комплекс „България“. И на залата с най-добра акустика в държавата, едно от малкото места, където все още може да се слуша качествена музика. Залата, в която майка ми ме водеше на неделни матинета и на концерти на „Софийски солисти“. Е, тези които искат да я разрушат едва ли имат тези спомени, едва ли представите им за красив град са нещо повече от центъра на окръжния им град с мраморния партиен дом на 12 етажа и ГУМа, откъдето и тази налагаща се естетика на грандомански молове и стърчащи насред кооперациите 15 етажни бизнес-центрове (да напомня силуета на всеки окръжен град, където домът на партията доминира до ден днешен над всичко в цялата си нелепост и грозота, но като дойдеш от село на екскурзия, си смазан от цялото това величие).

Обезличаването, свръхзастрояването и опростачаването на града става с активното съдействие на всички институции по веригата, като НИПК е не по-малко виновно, с корумпираното си ръководство и незаинтересовани служители, които се чудят как да приберат някой лев.

И къде са „интелектуалците“, начело с Нешка Робева, Боян Радев и Светлин Русев, които се чудят само каква подписка за преизбиране на мутри и ченгета да направят? Интелектуалци, които са толкова фалшиви и измислени, колкото всичко друго в тази държава.

Не знам, явно съм твърде афектирана, но не мисля, че трябва да се позволява София да се загрозява още повече. Просто не бива. И без това живеем в един ужас и хаос от безцелно наквърляни сгради, залепени една за друга почти, без тротоари, без дървета. И без стари сгради, които да напомнят, че тук е имало култура, имало е нещо преди 9ти семтември.

Комитата е направил специален блог и подписка, както и мейлинг листа, в която ще има информация за действия, ако багерите тръгнат и по жълтите павета.

Информация и в stroitelstvoto.bg с повече подробности по случая.

На мен ми писна. Просно не ми се искаше и моят път да минава през летище „Враждебна“. Враждебен край на все по-враждебните отношения с родината ми.

Advertisements

About nervousshark

Блогър-гурман, с интереси в политиката, соцално-икономическите процеси и хубавите храна и напитки
Публикувано на коментар, политика, софия. Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Краят на зала „България“

 1. Комитата каза:

  Много ти благодаря за ангажираността към каузата. Аз вярвам че ако сме заедно и сме непреклонни, посегателството няма да се случи

 2. nervousshark каза:

  Дано. Напоследък все повече се отчайвам, но пък нищо не пречи да опитаме.

 3. Marfa каза:

  Тея вече съвсем откачиха. Ама имам предвид – съвсем.

 4. Pippilota Mentolka каза:

  Тези посегателства започнаха да се случват толкова често, че не знам какво трябва да стане, за да се стреснат и освестят всичките тези убийци на градската ни история :(

 5. nervousshark каза:

  Тези посегателства се случват непрекъснато от години насама, а свидетелство за това са некролозите на паметниците на културата, но като че ли напоследък се размърдаха нещата – и за природата, и за архитектурата, надявам се и за други неща.
  А що се отнася до НИПК – от много близък човек знам за каква корупция става въпрос, и то не без участието на министъра на културата, който е близък с шефа на института Георги Угринов.

 6. apostoloff каза:

  Това вече ще е страхотна свинщина!

  Апостол Апостолов

 7. val каза:

  Никакви граждански дейсжия не могат да спрат мутри-милиардери.
  На зла круша – зъл прът.

  Освен това да попитам – кой и кога продаде ЗАЛА БЪЛГАРИЯ?

  Къде бяхме ние тогава?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.